Snijbloemen

Als je een bos snijbloemen op een graf zet, dan wil je ook graag dat ze zo lang mogelijk goed blijven en niet al na een dag weggegooid moeten worden.

Daarom hieronder wat tips.


1. Koop ze nog enigszins in de knop

Hoewel het aantrekkelijk kan zijn om een bos met bloeiende bloemen te kopen, is het grote nadeel daarvan dat die ook het snelst weer uitgebloeid zijn. Als je een bos met alleen maar dichte knoppen koopt weet je niet of deze wel allemaal uit zullen komen. Daarom kun je het beste kiezen voor een bos waarbij de knoppen al een beetje open zijn.
2. Gebruik zo snel mogelijk een schone vaas
Na aanschaf moeten bloemen zo snel mogelijk weer in het water staan. De vaas waarin ze komen moet goed schoon zijn. Als de vaas niet goed (liefs met een sopje van een biologisch schoonmaakmiddel) wordt schoongemaakt, kunnen de achterblijvende bacteriën de nieuwe bloemen snel aantasten. Doe lauwwarm (zeker niet te heet!) water in de vaas.
Van de winkel naar de vaas kun je de bloemen het beste nat houden met een natte doek of de bloemen in een (ook weer: schone) emmer bewaren.
3. Gebruik snijbloemenvoedsel of een beetje frisdrank
Snijbloemenvoedsel is speciaal gemaakt voor het langer goed houden van je bloemen en de dosering daarvan staat vaak op de verpakking.
Wat ook schijnt te helpen is een klein beetje frisdrank in het water. Door zuren en suikers blijven je bloemen mooi, maar het is een stuk moeilijker te doseren dan gewoon snijbloemenvoedsel.
Dat laatste blijft dus het beste!
4. Snijd de bloemen schuin af
De onderkant van de steel, waar de bloemen zijn afgesneden, kun je vergelijken met een soort wond. Zijn de stelen langer dan een paar minuten uit het water, dan groeien de wonden als het ware dicht en nemen ze niet genoeg water meer op. Dit is de reden dat je snijbloemen voordat je ze in een vaas zet, eerst nog een stukje afsnijdt. Doe dit schuin (45 graden) , zodat ze door een groter oppervlak zoveel mogelijk water op kunnen nemen. Let er ook op dat je een scherp mesje gebruikt en zeker geen schaar, want hierdoor kan de steel juist weer indeuken. Wees niet bang om de snijbloemen te kort te maken, een korte steel neemt juist veel water op. Bij een lange steel kan de weg van het water naar de bloem nog wel eens te lang zijn.
5. Geen bladeren in het water
Verwijder de bladeren van de stelen, het liefst tot aan de bovenkant van de vaas. Bacteriën vermeerderen zich makkelijk op bladeren, waardoor stelen gaan rotten en bloemen korter leven. Daarnaast staat het ook een stuk stijlvoller en ‘luchtiger’ wanneer de vaas niet helemaal dichtbegroeid is. Ook belangrijk!
6. Haarspray?
Er wordt gezegd dat, door de bloemen met haarspray in te spuiten, bloemen een beetje geconserveerd worden en dat zorgt ervoor dat ze langer fris blijven. De handigste manier is om de bos met bloemen naar beneden te houden en ze te bespuit vanaf zo’n 20-25 cm zodat de onderkant van de bloemen en blaadjes bespoten wordt.
Even laten drogen en in de vaas zetten.
7. Zet de bloemen op de juiste plek
Al verzorg je je boeket nog zo goed, op een verkeerde plek zullen ze hoe dan ook snel(ler) verwelken. Door tocht vindt verdamping plaats waardoor bloemen gaan hangen en ook warmte kan fataal zijn voor een boeket. Probeer, als dat kan, fel zonlicht te vermijden.
8. Water verversen en stengels bijsnijden
Bloemen houden van water, maar vooral van schoon water. Ververs daarom het water regelmatig! Op de begraafplaatsen zijn watertappunten aanwezig. In de winterperiode zijn die vanwege bevriezing echter niet altijd beschikbaar.
Daarnaast is het goed de stengels regelmatig bij te snijden, dat wil zeggen een beetje in te korten. Maar houdt de snijhoek op ongeveer 45 graden..