Wat geweest is

Video-opname


Op zaterdag 26 november 2022 weren er video-opnames gemaakt op de begraafplaats in Fochteloo. Dit tegelijk met het terugplaatsen van twee gerestaureerde graftrommels. Voorzitter Evert Jan Halkus werd geportretteerd voor ene promotievideo voor het graftrommelmuseum in Veenhuizen.

QR-codes bij monumenten

Onlangs werden bij een aantal monumenten in Oosterwolde en Fochteloo (ook op het oude kerkhof) paaltjes met QR-codes geplaatst. Wanner die code gescand wordt met een mobiele telefoon met internetverbinding, dan krijgt de gebruiker de pagina in beeld met het verhaal over de overledene.
Voorlopig zijn alleen onze ‘eigen’ monumenten met een verhaal voorzien van zo’n QR-code.
Op korte termijn zullen ook andere graven een QR-code krijgen. Veel rechthebbenden van andere graven met een verhaal zijn namelijk ook akkoord met plaatsing.

Begraafplaatsen SBOF opgenomen in wandel- en fietsroutes !

Eind 2020 verscheen deel 2 van Over de groene zoden, een fraai boekwerk met 23 wandelingen over Nederlandse begraafplaatsen. De Terebinth, Stichting voor funerair erfgoed, stelde wandelingen samen in onder andere Amsterdam, Assen, Fochteloo & Oosterwolde, Groningen, Hilversum, Huizum (Fr.), Hulst, Tilburg, Utrecht en Valkenburg.
Wij zijn uiteraard trots dat onze begraafplaatsen ook ene hoofdstuk kregen in dit boekje.
Bestellen kan via www.terebinth.nl.

Monumentale beuk gekapt


Rondom de begraafplaats in Oosterwolde staan een serie monumentale beuken die op de gemeentelijke bomenlijst staan.
Sinds 22 december staat er eentje minder± een zwam had de boom aangetast waardoor hij snel in kwaliteit achteruit zou gaan. Dit bracht risico´s met zich+ zowel voor de kinderen en personeel en ouders van school De Toekan als voor de mensen die het fietspad gebruiken. En uiteraard ook voor de monumenten op de begraafplaats. Buitenklus.nl uit Frederiksoord heeft met behulp van een kraan de ongeveer 25 meter hoge beuk geveld.

Kerkje nieuw leven ingeblazen

Eind oktober 2020 werd het in ca. 1834 verdwenen kerkje van Fochteloo weer opgebouwd; dat wil zeggen dat de contouren van dat kerkje met kloostermoppen op het kerkhof is aangegeven.
De grond waarop dat kerkje gestaan heeft is namelijk bestempeld als strooiveld.

Begin september 2020 werd een extra informatiepaneel op ons kerkhof in Fochteloo geplaatst. Dit in verband met een historische route die georganiseerd wordt en voert door de RAAF-dorpen; Ravenswoud, Appelscha-Boven, Appelscha en Fochteloo.

Samen met het eerder al – samen met Dorpsbelang Fochteloo – geplaatste informatiepaneel krijgen toeristen en andere passanten veel informatie over het kerkhof als bijzondere plek en het dorp Fochteloo.

       Zaterdag 7 december 2019 legde de fa. Schaafsma de laatste hand aan de herinrichting van de parkeerruimte en afvalhoek op Prandingahof in Oosterwolde. Straks zal een haag die ruimte afeschermd houden van de rest van de begraafplaats. Dit alles als uitvoering van het enkele jaren geleden vastgestelde Maasterplan herinrichting.

Op 2 november 2019 werd  de  traditionele lichtjesavond gehouden samen met Uitvaartvereniging De Laatste Eer.
Zo’n 175-180 mensen bezochten ‘s avonds de begraafplaats om een lichtje te plaatsen en om na te praten onder het genot van koffie of thee. Vooraf was er zoals gebruikelijk muziek en proza en de aula.
Dat zal de laatste keer zijn geweet vanuit die locatie DLE zal in 2020 gehuisvest zijn in het gedenkhuis aan de Kuipenstreek. Daar is te weinig ruimte voor het ontvangen van een grote groep mensen en muzikanten

Strooiveld Fochteloo

Op Fochteloo is de plek van het voormalige kerkje aangewezen als Strooiveld. Eind augustus plaatste de firma Ridder een bij de andere monumenten passende zuil waar de naamplaatjes op bevestigd kunnen worden. De foto mét de Blauwe Knoop werd genomen op Open Monumentendag 15 september 2019.

Weekend van de Begraafplaats

Op 24, 25 en 26 mei werd landelijk het Weekend van de Begraafplaats georganiseerd. Voor het vijfde achtereenvolgende jaar deed onze stichting mee.
Dit jaar geen volledig opgetuigde Open Dag, maar op zaterdag 25 mei verzorgden we voor 13 belangstellenden een rondleiding over de begraafplaats Prandingahof in Oosterwolde. Het landelijke thema was ‘Een plek vol verhalen’. In het kader daarvan organiseerden we een verhalenwedstrijd. De prijs werd verdeeld tussen mw. Janny van Rozen – van Weperen en haar kleindochter Iris van Rozen. Beide stuurden ze een verhaal in over Adam Jannes van Weperen, maar uit twee geheel verschillende invalshoeken werd hun voorouder belicht.
Zie hier voor de enigszins bewerkte verhalen.
Op de foto wordt de prijs bij het graf overhandigd door juryvoorzitter Anne Veenstra.


Beheerder

De heer Gerdo Heite is sinds 1 januari 2019 de beheerder van onze begraafplaatsen.  Heite is als beheerder en/of grafdelver betrokken bij veel begraafplaatsen in de omgeving en was dat ook al op onze begraafplaatsen. Daarnaast kennen velen hem vanwege het feit dat hij ook monumentenonderhoud verricht.

Het groenonderhoud blijft verzorgd worden door Aat Oosenbrug.

Open Dag Fochteloo

Maar liefst vijftig mensen bezochten de Open Dag in Fochteloo op 26 mei 2018. Aanleiding waren verschillende restauraties en opknapbeurten, maar vooral de inwijding van de Vlinderrots. Nadat Nelle Raaphorst (contactpersoon voor vlinders in Fochteloo) samen met Hinke Clevering (contactpersoon in Oosterwolde) de vlinder hadden bevestigd, was een een rondleiding waaraan ook inwoners van Fochteloo hun bijdrage leverden met aanvullende informatie. Tenslotte kon in het kader van het landelijke thema “Tussen Kunst en Kist” een bezoek gebracht worden aan Centrum voor Prentkunst Nobilis.

Klik HIER voor het gedicht dat Nelle heeft voorgedragen.
En klik HIER voor het fraaie verslag dat Korrie Korevaart, vice-voorzitter van Stichting Terebinth op de Facebookpagina van Terebinth plaatste.

Baarhuisje gerenoveerd

Op de begraafplaats in Fochteloo heeft de fa. T.W.I.N.S. het baarhuisje opgeknapt. Het ziet er weer goed uit, staat recht en kan zo weer jaren mee.

Erfgoedproject

Op 12 april 2018 werden leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 van De Toekan rondgeleid over begraafplaats Prandingahof, de buur van de school. Extra bijzonder was dat leeftijdgenoten als gids optraden. Op veertien plekken (waarvan drie op het kerkhof bij de Dorpskerk) kregen groepjes van acht of negen leerlingen met een ouder of leerkracht  uitleg bij een bijzonderheid. Een prachtig vervolg op de boomfeestdag die als aftrap voor dit project gold.

Boomfeestdag Oosterwolde

Op Nationale boomplantdag 14 maart 2018 werd op de begraafplaats Prandingahof in Oosterwolde een nieuwe boom geplant die te zijner tijd de oude treurbeuk moet aanvullen en vervangen. Kinderen van obs De Toekan waren behulpzaam bij het planten, ze deden een persoonlijke wens in het gat en doopten na het planten de boom traditiegetrouw met appelcider.

Dammen Fochteloo

Van 27 t/m 29 november werden de drie dammen naar de begraafplaats Fochteloo hersteld. De zijbielzen waren verrot en aan de zijkanten was gevaar voor inzakken. De bielzen werden vervangen door beton. De klinkers in de opritten zijn teruggeplaatst.

Lichtjesavond

Samen met uitvaartvereniging De Laatste Eer Oosterwolde/Langedijke hielden wij op zaterdag 4 november 2017 voor de tweede keer een Lichtjesavond. De collage is gemaakt door Kees de Jong van foto’s die hij die avond maakte. ( www.kdj-fotografie.nl ).
De volgende lichtjesavond is op zaterdag 3 november 2018.

Open Dag

In Oosterwolde werd op 27 mei 2017 voor de derde keer door ons een Open Dag gehouden in het kader van de Week van de Begraafplaats. Daarbij werd de vlinderrots onthuld en waren er o.a. twee rondleidingen.

Infopaneel

Op 22 april 2017 was de onthulling van het Infopaneel op de oude begraafplaats in Fochteloo, samen met Dorpsbelang Fochteloo.

Lichtjesavond:

Samen met uitvaartvereniging De Laatste Eer uit Oosterwolde organiseerden wij op 19 november 2016 voor de eerste keer een Lichtjesavond. Deze prachtfoto van Kees de Jong sierde de woensdag erna de voorpagina van de Nieuwe Ooststellingwerver.

[

Naamgeving:

Op de Open Dag van 28 mei 2016 (ter gelegenheid van de Week van de Begraafplaats) onthulde onze beheerder Klaas Glas de door hem bedachte naam voor de onlangs gerealiseerde nieuwbouw:

PRANDINGAHOF.

De naam wordt tevens gebruikt om de begraafplaats als geheel aan te duiden.

P1030998

Luchtfoto’s

Kees de Jong van www.kdj-fotografie.nl maakte op 26 mei 2016 foto’s van onze begraafplaatsen met zijn drone.

Ook vanuit de lucht is te zien hoe mooi ze er bij liggen. Hulde dus voor onze beheerder!

DJI_0037
DJI_0042