Monumentenonderhoud

Op een internetforum stond onderstaand advies van Piet Langstraat, iemand die zelf veelvuldig op begraafplaatsen onderhoud verricht aan monumenten.
Heb je andere of aanvullende tips, geef ze ons door; daar wordt deze service alleen maar beter van.

Hoe kun je het beste  grafstenen onderhouden.
En wat zijn de manieren om grafstenen weer op te knappen

 1. Schoonmaken: waarmee juist wel en juist niet?
  Het schoonmaken van een grafsteen : dit hangt af van welk materiaal is de grafsteen is gemaakt; is het een oude steen van kalkcement? Deze kan het beste gereinigd worden met een mengsel van helder schoonmaakazijn en een klein beetje groene zeep, Dit kan prima met een plantenspuit; ga als volgt te werk: Met de plantenspuit de steen goed natmaken; enkele dagen laten intrekken dan en met schoon water afspoelen . Ook kun je er Biomos op spuiten. Dat is verkrijgbaar in een goed tuincentrum.
  Kijk goed op de verpakking of dit de kalk niet oplost en aantast. Voor marmeren stenen kan een schoonmaakmiddel, bv. glassex gebruikt worden en zonder bleekmiddel. Er op spuiten; borstelen  (géén pannenspons gebruiken; die beschadigt de bovenlaag waardoor de steen mogelijk dof wordt;  gebruik een washandje voor het goed naspoelen.
 2. Scheuren in de stenen:  hoe te bewerken?
  Scheuren kunnen gedicht worden en met tegellijm. Oppervlakkige scheuren in witte grafstenen kunnen opgevuld worden met fijn gips. Dit gaat als volgt: Met een plamuurmes breng je over de scheur een heel klein laagje aan zodat de scheur dicht is; dep nu met een pannenspons over de gips zodat er een nieuwe struktuur op komt die er hetzelfde uit ziet.
  Bij betontegels kunnen de scheuren gelijmd worden met fijn betonmortel; met een plamuurmes de mortel aanbrengen, dan  laten drogen en daarna schuren.
 3. Impregneren van stenen (om achteruitgang af te remmen)
  Het impregneren is meestal een erg probleem, wij gebruiken gewoon een natuurlijk middel de ui, we schuren het suiker wel met een schuurblok snij een ui doormidden en wrijf hem goed in, doe dit regelmatig.
 4. Hoe maak je de letters weer mooi zwart?
  Welke verf is het best te  gebruiken.
  Bij zachte stenen: schuur de steen lichtjes op, zodat de steen glad aanvoelt; smeer de steen rondom de letters goed in met een ui, dit om het uitvloeien van de verf te voorkomen.
  Ingelegde letters verven met een penseel; vul de letters bijvoorbeeld met zwarte of witte wegenwerf. Als je het goedkoper wilt doen gebruik dan fietsenlak of botenlak.
  Een dag laten drogen; daarna de steen geheel schuren zodat de letters weer scherp voor de dag komen.
  Opgelegde letters : eerst met een fijne staalborstel of pannenspons de letters vrijmaken van verf. Voor het verven gebruik je een kurk met een doekje er strak omheen gebonden.
  Doop de kurk in een klein beetje verf dat je bijvoorbeeld op het dekseltje van de verfpot doet; dan de letters verven; komt er iets buiten de letters, dan dit direct verwijderen met terpentine ,
  Harde stenen : Harde stenen worden eerst vetvrij en schoon gemaakt; de oude verf word eerst verwijderd  met een nagelborstel; goed uitspoelen, laten drogen, en voordat je begint met een oude lap de steen stofvrij maken; met een penseel de letters inverven met een goede fietsenlak; een paar dagen laten uitharden en de steen geheel schuren met een sepie (verkrijgbaar in een dierenzaak); afspoelen en de steen is weer mooi.
  Gebruik in elk geval geen schuurpapier of zo .Succes